İslam´da Kadın Hakları-Kadının İnsanlık Serüveni Projesi

04.03.2019 569

 

04-03-2019

 Projenin Adı: İslam´da Kadın Hakları-Kadının Insanlık Serüveni

Proje Türü: İnceleme 

Projenin Özeti:    Hak kavramı, Hazreti Adem’den bu yana tarihin, medeniyetlerin ve insanoğlunun bir türlü tanımlamayı başaramadığı ve ne olduğu ile alakalı üzerinde uzlaşamadığı sancılı bir konu olagelmiştir.  Bu sancının etkisi yer yer kimi zaman azaltılabilmişse de hiçbir zaman istenilen ve olması gereken seviyede tutulamamıştır. Özellikle hak konusu kadına işaret ettiği zaman bu sancı, normalin üzerinde seyir göstererek medeniyetlerin ve insanoğlunun ortak kusuru haline gelmiştir. Çünkü, kadın kavramı ile hak kavramını insanoğlu ve medeniyetler yan yana getirmemek için insanüstü çaba sarf etmişlerdir. Bu bakımdan insanlığın ortak kusuru, bu iki kavramı hak ettiği şekilde teoride ve pratikte yan yana getirememek olmuştur. Gayemiz bu sancının ve ortak kusurun etkisini bir nebze olsun giderebilmektir. Bizi bu projeye sevk eden asal neden budur. Hadislerde ve Peygamber(s.a.v)’in hayatında Kadın haklarına nasıl bakıldığı, olması gereken düzeyde kadınların bu minvalde haklarının tespit ve teslim edilip edilmediğini araştırıp gözler önüne sermek projenin hedefini tayin etmektedir.

Projenin Yöntemi: Toplumda kadın-erkek arası ilişkilerde kadınların haklarını yeterince bilmemeleri yada bu konuda yıllardır süregelen yanlış bilgi ve uygulamalar Müslüman olsun ya da olmasın insanlarda İslam’a karşı olumsuz duygulara sebep olmaktadır. Oysa ki kadın, İslam’da hayat bulmuştur. Tarih boyunca göremediği saygı ve sevgiye, haklar konusunda erkekle olan eşitliğe, her alanda hak ettiği konuma ancak İslam ile kavuşmuştur. Bunun en büyük delili ve senedi ise bizzat Hazreti Peygamber(s.a.v)’in hayatı ve hadisleridir. Amaç, toplumda yanlış yada eksik bilinen kadın haklarını insanların anlayacağı şekilde ayet, hadis ve Peygamber(s.a.v)’in uygulamaları, hayatı ışığında dile getirmektir. Zira toplumumuzda İslamin kadına bakış açısı yanlış anlaşılmış veya yanlış anlaşılmak istemiştir. Bu beraberinde hem kadına muamelede yanlış uygulamaları getirmiş hem de İslamin temel normlarından olan kadın haklarının tahrif edilmesine sebebiyet vermiştir. Bu yanlış anlayış ve uygulamaların yansıması olan kadına şiddet vakaları bunun bariz bir ifadesidir. Bu çalışma ile yapılan yanlışın yanlışlığını ortaya koyup islamin gerçek manada bu konuya bakış açısı nasıl olduğunu izah etmek amaçlanmaktadır.Projede Kuran Yolu Tefsirinden , Riyazüs salihin hadis kitabından ve sair sahih buhari ve müslim hadis kitaplarından yararlanılmıştır. 

Projenin Amacı:  İslam’ın getirdiği muntazam kaidelere rağmen kadın ve onun hakları konusunda Müslümanlar başta olmak üzere toplumumuz ve insanlık hala eski ortak kusurun meyvesi olan alışkanlığını sürdürme niyetinde 04-03-2019olduğunu ispat edercesine fiiliyatlarına devam etmektedir. Bu alışkanlığın günümüzdeki en bariz yansıması şüphesiz ‘kadına şiddet’ vakalarıdır. Nitekim İslam, adının tezahürü olan güvenlik şemsiyesinin altına özellikle kadınları dahil etmiştir. Tüm bunlara rağmen, Yüce Allah’ın erkekle kadını aynı statüde tutmasına, onlar arasında hiçbir ayrıma gitmemesine, kimsenin kimseye zulmetmemesini emretmesine, kadınlarla iyi geçinmeyi erkeklere telkin etmesine rağmen hala mesele doğru olarak anlaşılıp idrak edilmemiştir. Yalnızca şiddet değil, mülkiyet hakkı, ifade özgürlüğü, dayanışma iç güdüsü gibi konulardan hala kadın kasıtlı olarak muaf tutulmaktadır. Bu proje ile amaçlanan, mensubu olduğumuz ve bundan dolayı da iftihar ettiğimiz İslam dininin kadına ne gibi haklar verdiğini, kadına da tıpkı erkeklere olduğu gibi doğal haklar bahşedildiğini haddimiz dahilinde izah edebilmektir. Bu vesile ile dünyanın tarih boyunca yaptığı ve inatla hala yapmaya devam ettiği gibi biz Müslümanların da kadının sahip olduğu hakları tahrip edişimizin bir nebze olsun önüne geçebilmeyi ümit ediyoruz.

      Bu projeye, bu kitabı oluşturmaya bizi sevk eden temel saik İslam’ın genel olarak insana, özel olarak ise kadına tanıdığı hakları dile getire bilmektir

 

04-03-201904-03-201904-03-2019